A vashiányos állapotról általában

A vas a hemoglobinnak életfontos alkotóeleme, nélküle a hemoglobin nem képes megkötni az oxigént. A vas számos fontos enzim működéséhez is szükséges. Egészséges körülmények között a szervezet vasháztartása és raktára szabályozza a gyomor-bélrendszerből történő felszívódást.

Szervezetünk vas felszívó képessége korlátozott, viszont a vérzéses vasvesztés nagyon gyakori. Egészséges egyén teljes vaskészlete 3-3,2 gramm. A vaskészlet jelentős része, mintegy 65-68%-a vörösvérsejtekben, hemoglobinban, jelentős mennyiség (közel 1 gramm) a vérplazmában lévő ferritinben és hemosiderinben, míg egészen kis mennyiség különböző enzimekben található. Nőkben kisebb a vasraktár, melynek oka a menstruációs vérzés, terhesség, a szülés és szoptatás miatt bekövetkező vasvesztés.

Az átlagos európai napi étrend 10-15 mg vasat tartalmaz, ebből normális körülmények között 5-10% (0,5–1,5 mg) szívódik fel. A felszívódás a patkóbélben, kisebb része az éhbélben történik. A húsfélék több vasat tartalmaznak, mint a zöldségfélék, tejtermékek, de különösen a májnak nagy a vastartalma. A szervezet a húsfélék ún. hem formájú vasát képes jól hasznosítani. Ezért olyan területeken, ahol az alultápláltság dominál a kevés kalóriatartalmú növényi ételfogyasztás miatt, ott gyakori a vashiányos vérszegénység.

A vas felszívódását segítik: savak (pl. sósav), oldódást elősegítő anyagok, mint vitaminok és cukrok, aminosavak.

A vas felszívódását gátolják: a sav ellenes szerek, savkötők, fémek kicsapódását elősegítő anyagok (fitátok, foszfátok), deszferrioxamin kezelés és maga a fertőzés is.

A szervezet vas szükséglete egészséges körülmények között is fokozódhat. Fokozott a vas szükséglet terhesség, növekedő-serdülőkor, valamint menstruáció esetén. Ha az utóbbihoz hasonló tartós vérvesztés mellé még a bevitel csökkenése is társul, a vashiány kialakulása elkerülhetetlen. 

A férfiak napi vasvesztesége kb. 1 mg, ez a széklettel, vizelettel, bőrhámlással és körömtöredezéssel történő vesztést foglalja magába. Az átlagos táplálkozás esetén a vasvesztést fedezi a vasfelszívódás, bár nőknél az egyensúly biztosítása határértéken van. A vas biológiai hozzáférhetősége a táplálékokból meghatározott, ezért a vashiány korrigálása nem oldható meg nagyobb vastartalmú étrenddel. Idősebb egyéneknél ezt még fokozza, hogy a vasnak a vörösvérsejtekbe való beépülése is romlik.


Legutóbbi frissítés dátuma: 2019.05.20